25 oktober, 2014

Homestyling

I somras bokade jag och två vänner, en av dem är Jessica med bloggen jasica.bloggo.nu, in oss på en homestylingkurs med Pernilla Åsberg som driver inredningsföretaget AREA och idag var det äntligen dags. 

Nu är jag alldeles fullproppad med inspiration och tips som jag försöker applicera på mitt eget hem. Vi är ju lite sugna på att sälja huset när det är färdigrenoverat, men homestyling handlar inte bara om att styla inför en flytt, utan om att lyfta fram det bästa i en bostad. Det är alltid viktigt för att kunna skapa ett vackert och harmoniskt hem.

Homestyling handlar inte om att måla allting vitt och plocka bort allt som är personlig så att det blir stelt och tråkigt. Tvärtom, målet är att skapa en harmonisk och neutral känsla som ändå upplevs personlig. Foton på familjen kan ändå vara bra att undvika, köparen ska kunna föreställa sig att hon eller han ska bo där.

Först och främst bör man fundera på vilken målgrupp man riktar sig till. Vem kommer mest troligt köpa huset? I vårt fall tror jag att det kommer vara ett ungt par eller en ung, modern barnfamilj. Då gäller det att fundera på vad som är viktigt för dem. Peka på barnvänlighet och bra förvaringsmöjligheter, till exempel.

Med det i bakhuvudet kan man ställa sig frågorna:

Vad ser man först i varje rum?
Vad vill man mötas av?

Placera möbler så att inredningen blir harmonisk och framhäver rummets fördelar. Möbler och gardiner ska till exempel inte placeras så att de hindrar ljusinsläpp från fönstren. På en visning behöver du inte, till skillnad från annars, tänka funktionellt. Finns det möbler som kanske egentligen behövs, men som gör att rummet känns trångt, så ta bort dem inför visningen! Jag har till exempel en byrå i sovrummet som jag måste ha för att få plats med mina kläder, men skulle det vara visning så hade jag tagit bort den för att rummet skulle kännas rymligare.

Rensa bort allt onödigt som inte förhöjer miljön. Det tycker jag är viktigt att tänka på annars också för ofta har man saker framme "bara för att man la dem där", eller av ren slentrian. Detaljer ska skapa liv och ge bostaden en själ. Detaljer gör pricken över i, det ska kännas generöst, så duka upp med god frukt, vackra skålar, levande ljus mm. Tänk på att inte "dutta" med sakerna och ställa dem utspridda, utan samla ihop i grupper och skapa stilleben. 
Bädda så där snyggt som man mest bara gör i inredningsreportage, med en massa kuddar och mjuka plädar. 
Vi gjorde moodboards för att enklare kunna visualisera den stil vi vill få till och göra det enklare att sålla bort och få en röd tråd i inredningen. Vi fick väldigt lite tid på oss, men så här blev min i alla fall. 
Det här var bara en litet ihopplock av det vi fick lära oss. Vill man läsa mer kan jag tipsa om böckerna Homestyling och Homestyling handboken

Fotot på en bäddad säng kommer från Sköna Hem och foto på ett stilleben kommer från Ikeas blogg Livet hemma. Ikea för övrigt tycker jag är en väldigt bra inspirationskälla om man vill få lite nytt, fräsch och ombonat till en relativt billig peng!

Ha en fin lördag! Kramar :)

1 kommentar:

  1. Tack för att du nämnde min blogg kanske blir fler läsare.kul kurs med massa inspiration.

    SvaraRadera

Jag blir väldigt glad om du lämnar en kommentar!